Článek

BYTŮ V NOVOSTAVBÁCH BUDE VÍC. STAVEBNÍ ÚŘAD UŽ VYDAL POTŘEBNÁ POVOLENÍ.

By 18.3.2020 4 března, 2021 No Comments

Stavba nových bytových komplexů a domů v Pardubicích a Pardubickém kraji celkově je na vzestupu. Podle Českého statistického úřadu, který vydal nové údaje o výstavbě, by mělo zejména v krajském městě vyrůst hned několik bytových domů.

Rezidenční bydlení má vzniknout například Na Spravedlnosti. Nový bytový dům se má stavět podél ulice Boženy Vikové-Kunětické v centru města. První etapa výstavby bytového domu obsahuje 88 bytů s dispozicemi 1+kk až 4+kk v celkem 8 podlažích. Dům počítá s dostatečným počtem parkovacích stání, a to jak venkovních, tak garážových stání v celkem dvou podlažích.

Růst zájmu o stavbu nových rodinných domů i bytů má několik důvodů. Jedním z nich je určitě ekonomický růst v posledních letech, vyšší investice i kupní síla.

Druhým potom může být stále neaktualizovaný územní plán, kvůli kterému se v centru Pardubic v posledních letech příliš nestavělo. Developeři museli složitě hledat každou volnou parcelu ve městě. Jednu z nich objevila firma Stako uvnitř vnitrobloku mezi ulicemi Bratranců Veverkových a 17. listopadu a staví tam 53 bytů.

Další byty postupně rostou U Vinice, kde firma IP Stav buduje poměrně bytové domy. Naplánovaná je výstavba celkem šesti energeticky úsporných bytových domů. První byl zkolaudován v roce 2012, druhý v roce 2014 a stavba třetího právě probíhá.

Stavební úřady v Pardubickém kraji v roce 2017 vydaly 4 584 stavebních povolení, což je o 112 stavebních povolení více oproti roku 2016. Zvýšil se především počet stavebních povolení na bytové budovy. Předpokládaná hodnota povolených staveb v Pardubickém kraji meziročně vzrostla o 2,3 %, na 13,7 miliardy korun.

Oproti roku 2016 statistikové v kraji zaznamenali nárůst počtu vydaných stavebních povolení o 112, což je více o 2,5 %. I v roce 2017 trval růst nové bytové výstavby, a to o 17 %. Na celkové orientační hodnotě staveb, na které bylo vydáno v prvním až čtvrtém čtvrtletí 2017 v Pardubickém kraji stavební povolení, se stavby bytových budov podílely 34,4 % a jejich podíl se meziročně zvýšil o 4,9 procentního bodu.

Jednotlivým stavebním projektům na území krajského města se budu věnovat ve svých dalších článcích. Stejně jako tomu, čemu se při koupi bytu v novostavbě věnovat.