Článek

DISKRIMINACE PŘI PRONÁJMU VÁS MŮŽE PŘIJÍT DRAHO.

By 25.6.2018 4 března, 2021 No Comments

Pokud se chystáte pronajímat svůj byt či dům a máte přesnou představu o tom, kdo by v něm bydlet neměl, dávejte pozor. Existuje totiž antidiskriminační zákon, který jasně stanovuje, koho ze svého výběru nesmíte vyloučit.

Pokud budete při svém výběru chtít odmítnout určité skupiny lidí, můžete se dopustit diskriminace. A v takovém případě vás mohou znevýhodnění zájemci dokonce žalovat a vymáhat odškodnění. Co tedy nesmíte udělat?

Antidiskriminační zákon jasně stanovuje, že nesmíte nikoho znevýhodnit kvůli pohlaví, věku, etnickému původu, barvě pleti, národnosti, a nebo třeba sexuální orientaci. Inzerát je takzvanou veřejnou nabídkou a v ní tedy nesmíte tento zákon porušit. Neměli byst ani napsat, že svou nemovitost nechcete pronajmout cizincům. Nezáleží na tom, zda vás pouze děsí představa, že budete mít problém s nimi komunikovat. Zákon jasně stanovuje, že nikoho nemůžete odmítnout kvůli jeho národnosti nebo jazyku.

Do problémů vás teoreticky může dostat i celkem obvyklá věta, že si ve svém bytě nepřejetenájemce kuřáky, rodiny s malými dětmi nebo se zvířaty. Občanský zákoník navíc stanovuje, že v tomto případě nemá majitel možnost do toho, zda se v jeho bytě bude kouřit, nebo se tam budou chovat zvířata, zasahovat.

Co tedy dělat? Do smlouvy uveďte, že nájemníci mají povinnost, poté, co opustí byt, vymalovat. A také to, že zaplatí veškerá poškození vybavení bytu. Máte také možnost stanovit si výši kauce, která vám může případné opravy uhradit.

Pokud se vaším inzerátem bude někdo cítit poškozený, může vás zažalovat a požadovat kromě omluvy také finanční odškodnění. Soud bude v takovém případě rozhodovat o tom, zda došlo k zasažení důstojnosti nebo dobré pověsti.

Prostě a jednoduše: každý uchazeč musí dostat šanci. Pro koho se potom rozhodnete, je vaše věc a vysvětlení nikomu poskytovat nemusíte. Pokud stále nevíte, co si můžete a nemůžete při nabídce pronájmu dovolit, neváhejte se na mě obrátit. Rád vám poradím, zodpovím všechny vaše dotazy a společně můžeme najít toho pravého zájemce.