Článek

VÝHLED CEN NEMOVITOSTÍ PRO ROK 2023

Ceny nemovitostí v roce 2023 už výrazněji klesat nebudou

Na sklonku minulého roku jsme poprvé za dlouhou dobu zaznamenali konec růstu cen nemovitostí, někdy i jejich mírný pokles. Jaký bude letos vývoj není úplně jednoduché předvídat, přesto se o to pokusím.

V posledních týdnech realitní trh prošel mnoha změnami. Rozšířila se nabídka, stoupl zájem o pronájmy a ztížily se podmínky pro získání hypoték. Přesto neočekávám, že by ceny domů a bytů měly nyní výraznějším způsobem klesat.

A proč si to myslím? Důvodů je hned několik. Jedním z nich je, že nemovitosti stále představují velice dobrý způsob zajištění peněz před inflací. Lidé se tak, pokud nemusí, nemovitostí nezbavují.
V České republice je také velmi nízká daň z nemovitosti. V zahraničí za vlastnictví bytů a domů lidé zaplatí mnohem více. To vede k tomu, že lidé ukládají peníze nejčastěji do bytů, které potom sami nevyužívají.

Banky zatím nezaznamenaly výrazně vyšší neschopnost dlužníků splácet své závazky. Podobně je na tom i Exekutorská komora, ani zde neregistrují zvýšené množství lidí, kteří nejsou schopni platit dluhy. Pokud budou lidé i nadále schopni včas splácet, nebudou nuceni ani prodávat.

Český statistický úřad stále monitoruje velice nízkou nezaměstnanost, pracovních míst je na trhu dostatek. Dokonce tolik, že kdyby všichni nezaměstnaní nastoupili do práce, stále by pár volných míst zbylo. Lidé, kteří práci ztratí, by v současných podmínkách neměli mít problém najít jinou.

Všechny tyto důvody mě přivádějí k tomu, že ceny nemovitostí by v následujících týdnech a měsících mohly klesnout maximálně o jednotky procent. Situace by se mohla změnit, pokud by ještě rostly úrokové sazby hypoték nebo pokud by v současné výši zůstávaly delší dobu.

Změny by nastaly také v případě, že by se začalo masivně propouštět, firmy by výrazně omezily počty pracovních míst a lidé by přišli o příjmy. To by mělo za následek neschopnost splácet hypotéky a nutnost prodeje.

S úctou, Petr Ivanko